Community project ‘De stad in al zijn staten’

Op 19 en 20 december presenteerde GC De Maalbeek, Perzische toneelvereniging Zaman Nou en ik het community project ‘De stad in Al zijn Staten’. Mijn voorwoord op die avond:

“Een community project vraagt wat. Het vraagt de wil om je kwetsbaar op te stellen en engagement. Er moet iets kunnen groeien, tussen de groep. Voor dit project hadden wij een erg prille community die zichzelf prachtig heeft getoond. We werkten en lachten samen. Mensen schreven. Mensen spraken. Er bewoog wat. We hadden zelfs enkele keren een hond die naar onze repetities keek en blafte als het intens werd.

De tijd was kort. Mensen kwamen voorzichtig hun antennes uitsteken, eens proeven wat dit voor soort project was. Iedereen was immers nieuw. Een komen en gaan, weinig stabiliteit. De gebeurtenissen in november Parijs en de gevolgen hiervan in Brussel schudden wat we wel al hadden weer door elkaar.

Wat we u vandaag presenteren is een neerslag van wat wij hebben gedaan tijdens ons proces, maar toont niet de concentratie, samenhorigheid en kinderlijke plezier van het moment dat we allemaal aan tafel met schaar en lijm collages voor de affiche maakten. Het toont niet de mensen die met elkaar spraken zonder elkaars taal te kunnen verstaan. Het toont niet de twee vrouwen die elke week kwamen, ondanks dat zij wisten er niet bij te kunnen of mogen zijn op het toonmoment. Iets wat werkelijk waarde geeft aan zulk project.

Geniet van wat u zal zien. Laat het over u komen. Het is oprecht, ongekunsteld, uit het hart.”

Foto’s Raisa Vandamme, http://www.raisavandamme.be

Leave a comment